IDentitate: arhitecti pentru Cartierul Arhitectilor 

este un proiect cultural initiat de Filiala Sibiu-Vâlcea a Ordinului Arhitectilor din România pentru Cartierul Arhitectilor, finantat prin Timbrul de arhitectura.

Ordinul Arhitectilor din România Filiala Sibiu-Vâlcea a primit de-a lungul anilor numeroase solicitari din partea rezidentilor acestui cartier si a unora dintre grupurile si asociatiile mai sus mentionate, de a interveni in vreun fel in gasirea de solutii la problemele cu care localnicii se confrunta. 

Proiectul cultural IDentitate: arhitecti pentru Cartierul Arhitectilor s-a nascut din aceasta nevoie resimtita de comunitate. Proiectul isi propune trei directii de actiune:

1. Identitatea cartierului, urmarind construirea unei identitati in acord cu valoarea si contributia adusa arhitecturii si urbanismului românesc de catre arhitectii ai caror nume au fost folosite in nomenclatorul stradal. 

2. Organismul cartierului - explicarea “retetei” unui cartier, a elementelor construite si neconstruite componente si a rolurilor actorilor urbani in dezvoltarea si administrarea cartierului.

Partenerul proiectului, Asociatia pentru Tranzitie Urbana - ATU, prin programul URBOTECA, explica abc-ul urbanismului si dezvoltarii urbane prin informatii disponibile online si prin activitatile din cadrul atelierului-resursa pe care il va coordona in cadrul evenimentului proiectului, in cartier.

Perspective personale asupra organismului cartierului vor fi explorate in cadrul spectacolului Cartierul Meu, sustinut de Teatrul BIS in cadrul aceluiasi eveniment.

3. Explorarea cartierului intr-o maniera participativa cu scopul de a identifica calitatile si neajunsurile acestuia, in pregatirea unor proiecte si interventii de ameliorare a calitatii vietii in cartier.

Locuitorii si cei care lucreaza in cartier sunt invitati sa completeze chestionarul online conceput de echipa URBOTECA special pentru acest proiect, disponibil aici:

COMPLETEAZA CHESTIONARUL

 Chestionarul va fi activ in perioada 16 august - 12 septembrie si va fundamenta o parte din activitatile de tip atelier din cadrul evenimentului din 18 septembrie.

 De asemenea, copiii vor fi invitati in cadrul aceluiasi eveniment la un atelier coordonat de asociatia De-a Arhitectura Sibiu. 

Orasul si cartierele sale sunt produsul activitatii tuturor actorilor urbani: locuitori, ONG-uri, investitori si mediu de afaceri, profesionisti, institutii, administratie locala si nationala. Fiecare are o contributie la conturarea si evolutia cadrului vietii noastre, a tuturor. Prin implicare si colaborare intre actorii urbani in spirit constructiv putem ameliora calitatea vietii, calitatea afacerilor, a experientelor profesionale si institutionale.

Parteneri in cadrul proiectului:

 1. Uniunea Arhitectilor din România - UAR - pentru suport in documentarea biografica a arhitectilor care dau numele strazilor din cartier
 2. Asociatia pentru Tranzitie Urbana – ATU, coordonatorul programului URBOTECA in vederea proiectarii si organizarii unui eveniment de facilitare comunitara in vederea identificarii problemelor locuitorilor si a posibilelor solutii pentru viitore proiecte de acupunctura urbana 
 3. Asociatia De-a arhitectura – pentru proiectarea si organizarea unui atelier de-a Arhitectura destinat copiilor, personalizat pe tema proiectului 
 4. Asociatia BIS – pentru regizarea si organizarea unui spectacol de teatru comunitar cu componenta educationala de asumare a puterii de implicare in comunitate (acord deja semnat)
 5. Turnul Sfatului - pentru publicarea unei serii de articole online, intr-o rubrica special dedicata proiectului
 6. S.C. CARPALAT/MÂNDRA – pentru gazduirea evenimentelor planificate in cadrul proiectului pe spatiul din exteriorul magazinului Mândra din Cartierul Arhitectilor 
 7. ADCA – Asociatia pentru Dezvoltarea Cartierului Arhitectilor – pentru promovarea proiectului si a activitatilor din cadrul acestuia pe propriile canale de comunicare si pentru facilitarea mobilizarii locuitorilor Cartierului Arhitectilor in vederea participarii active la evenimente (acord de parteneriat deja semnat)

 Ordinul Arhitectilor din România Filiala Sibiu-Vâlcea in cadrul comunitatii locale

Una dintre principalele directii strategice ale organizatiei locale, intrevazuta inca de la inceputul activitatii (2001) si conturata de-a lungul anilor, a fost cea de a dezvolta un centru de cultura urbana in Sibiu. A devenit posibila odata cu mutarea in sediul din Str. Mitropoliei nr. 17, acesta devenind loc de gazduire atât a intâlnirilor periodice ale arhitectilor membri ai Filialei, cât si a altor initiative locale, dintre care mentionam:  

 • evenimente ale Asociatiei „de-a Arhitectura”;
 • evenimente din cadrul proiectelor culturale finantate prin timbrul de arhitectura, proprii sau ale diversilor parteneri;
 • intâlnirile ocazionale sau recurente ale diverselor structuri/grupuri de initiativa locale ce vizeaza dezvoltarea urbana durabila a Sibiului, exemple fiind grupul de initiativa pentru generarea unei solutii de dezvoltare urbana co-creata de toti stakeholderii pentru Planul de Mobilitate Urbana Sibiu, „Cibin Vest“ (proiect de lunga durata, 10-20 ani); „cu verdele-n SUS” ce urmareste si ia atitudine in proiectele ce vizeaza aprecierea/deprecierea spatiilor verzi din Sibiu.

Totodata, Filiala Sibiu-Vâlcea a OAR s-a implicat activ in:

 • generarea unei politici a patrimoniului construit in Sibiu, exprimându-si opinia profesionala in diverse proiecte strategice (ex. proiectarea/actualizarea PUG-ului) sau de investitii majore cu impact asupra patrimoniului construit;
 • profesionalizarea si eficientizarea procesului de autorizare a lucrarilor de constructie de catre institutiile avizatoare.